Anbefalt av Linda, Nes folkebibliotek
Tante Ulrikkes vei
Zeshan Shankar
To gutter vokser opp i Tante Ulrikkes vei på Stovner i Oslo øst. Faren kom til Norge på slutten av 1970-tallet, moren litt senere. Guttene kjenner ikke landet foreldrene kommer fra. De kjenner Stovner, og står midt i brytningen mellom drabantbyen og storsamfunnet, vaskehallen og studentkantina, karakterer og keef.

Anbefalt av Linda, Nes folkebibliotek
Anbefalt av Sønnev, Hemsedal folkebibliotek
Swing time
Zadie Smith
To jenter i et fattige London-strøk drømmer om å bli dansere, men bare den ene av dem, Tracy, har talent. Den andre hengir seg til gamle dansefilmer og fylles av ideer: om rytme og tid, om svarte kropper og svart musikk, om hva som skaper tilhørighet og hva som gjør en person virkelig fri. Det er et nært, men komplisert vennskap som ender brått i begynnelsen av tjueårene. Vennskapet blir aldri gjenopptatt, men heller aldri glemt. ‘Swing Time’ er en historie om vennskap, musikk, rase og identitet, hvordan vi blir formet av disse tingene og hvordan vi overlever dem.
Anbefalt av Liv, Hovet bibliotek
Sommerlys, og så kommer natten
Jón Kalman Stefànsson
«Sommerlys: og så kommer natten» består av åtte tett sammenvevde historier fra et lite islandsk landsbysamfunn. Hver av historiene handler om én eller to av de særegne personene som bor der, og samlet utgjør de et litterært portrett av menneskene, lengslene og drømmene som lever i den lille kystbyen.
Klosteret
Zakhar Prilepin
På Solovetskji-øyene i Kvitsjøen, mot slutten av 1920-tallet, har den unge Sovjetunionen opprettet den første straffekolonien i det som senere blir kjent som Gulag. Hit kommer den kriminelle Artjom. Selv om hverdagen i leiren er utmattende både fysisk og mentalt, er Artjom langt fra en slagen mann. Han arbeider seg oppover i hierarkiet ved hjelp av djervhet og fysisk styrke, og til slutt ender han opp ved leirsjefen Fjodor Ejkhmans side. Han innleder så et hemmelig forhold til Ejkhmans elskerinne Galina. Det er dømt til å bli skjebnesvangert for dem begge. «Klosteret» er et mektig drama om kjærlighet, men også en beretning om et helt lands historie i det 20. århundre.